Leer wat beleggen is, welke verschillende soorten er zijn en waarom beleggen belangrijk voor u zou moeten zijn.
Subcategorieën:
Een belegging is een activa kopen met als doel dat het in de toekomst een rendement voor je genereert, ofwel door winsten, rente of een stijging van de waarde van het activa.
Laten we dit uitpakken:
Wanneer je belegt, dan koop je die belegging. Met andere woorden, je betaalt geld voor in de hoop in de toekomst via rendementen meer geld te verdienen en eruit te halen dan je er oorspronkelijk hebt ingestoken.
Dit houdt ook in dat er risico's aan verbonden zijn, want het kan blijken dat de investering niet waard is wat je ervoor hebt betaald. Misschien genereert de belegging niet de inkomsten die je had verwacht, of daalt de waarde van de belegging na verloop van tijd in plaats van te stijgen. Je kan zelfs je volledige investering verliezen zoals wanneer een bedrijf failliet gaat of je NFT niks waard blijkt te zijn.
Aangezien de toekomst onvoorspelbaar kan zijn, houdt elke vorm van beleggen een zeker risico in, maar niet alle beleggingen brengen hetzelfde risico met zich mee. In het deel over risico’s gaan we hier dieper op in. Maar heel vaak gaan risico en rendement sterk samen: Beleggers verwachten over het algemeen een hoger rendement naarmate de belegging risicovollere is. Dit is vrij logisch, als het risico groter is dan wil je een hogere beloning als het goed afloopt; anders blijf je gewoon bij de minder risicovolle belegging met hetzelfde verwachte rendement.
Het overgebruikte beeld voor beleggen is niet toevallig een zaadje dat uitgroeit tot een plant. Want dat is precies waar je het mee kunt vergelijken: beleggen is zaadjes (lees “beetje geld”) planten in de hoop dat ze uitgroeien tot grote planten of bomen (lees “groot vermogen”) die je elk jaar een geweldige oogst (lees “extra inkomen of passief inkomen”) op te leveren.
Beleggen biedt ons dus de mogelijkheid om wat geld opzij te zetten, dat geld te laten groeien, en zo je vermogen uit te bouwen en financiële zekerheid en stabiliteit voor je toekomst te creëren.
Snelle quiz: Stel dat je vandaag 1.000 euro opzij legt en de mogelijkheid hebt om dit 30 jaar lang te beleggen met een gemiddeld rendement van 8% per jaar. Wat zou je investering over 30 jaar dan waard zijn?
10.063 euro !!! Je geld is dus 10 keer meer waard geworden... Hieruit blijkt de enorme kracht van beleggen, want er is wat ze noemen het “compounding effect”. Dit betekent simpelweg dat je ook begint rendement te verdienen op de rendementen die je in de jaren daarvoor heeft gemaakt, niet alleen op de oorspronkelijke 1.000 euro investering. Dus als je in het eerste jaar 8 euro rendement hebt gemaakt, dan begint die 8 euro ook in de jaren daarna rendement te verdienen. Einstein noemde dit compounding effect zelfs het achtste wereldwonder!
Laat ons het nog beter maken door er discipline en consistentie aan toe te voegen: stel dat je 250 euro per maand opzij legt en de mogelijkheid hebt om dat 30 jaar lang te beleggen met een gemiddeld rendement van 8% per jaar. Wat zou je investering waard zijn in 30 jaar?
573.471 euro !!! Nou dat is een mooi bedrag om van te genieten...
Kunnen we dit nog beter maken? Ja zeker door vroeger te beginnen met beleggen. Stel dat je dit doet voor 40 jaar:
872.752 euro !!!
We hopen dat dit je echt bewijst hoe belangrijk beleggen is voor je financiële toekomst.
Nu kan je denken “Oke deze rekensommen zijn er goed uit, maar er is toch ook risco mee verbonden??” Dat is zeker juist maar gelukkig zijn er een paar goede manieren om die risico’s enorm te beperken en goede resultaten (bijvoorbeeld 8% per jaar of zelfs iets meer) te verdienen op de lange termijn. We gaan hier dieper op in in het laatste deel van dit artikel.
In aandelen beleggen is in feite een klein stukje van een bedrijf kopen. Met andere woorden, je wordt mede-eigenaar of aandeelhouder van dat bedrijf en je kan delen in de winsten of verliezen. Er zijn twee manieren waarop je rendement kan behalen met beleggen in aandelen:
Wanneer je in obligaties belegt, leen je geld uit aan de uitgever van de obligatie. Die uitgever kan een land, een bedrijf of een andere instelling kan zijn. In ruil voor je lening is de uitgever van de obligaties verplicht om je een vast rendement (de rente) te betalen vaak elk jaar, evenals het geld dat je hen oorspronkelijk hebt geleend op de einddatum.
Je kan in Vastgoed investeren door een huis, gebouw, kantoorruimte, land of een bos te kopen. Net als bij aandelen zijn er twee manieren waarop je rendement kan:
Cryptocurrencies zoals bitcoin, dogecoin, solana,.... zijn digitale munten die mensen gebruiken als belegging en/of voor online aankopen. We zouden gemakkelijk een hele reeks posts kunnen wijden aan alle details en de verschillende soorten cryptocurrencies, maar in essentie, wanneer iemand investeert in crypto door munten te kopen op een beurs (bv. Coinbase of Binance), hopen ze eigenlijk dat in de toekomst iemand anders meer geld zal betalen voor diezelfde munten. Belangrijk om te begrijpen is dat ze geen output en winst produceren zoals aandelen en vastgoed. Je hoopt gewoon dat de waarde stijgt.
Naast de bovengenoemde zijn er nog vele andere zoals: grondstoffen, goud, valuta, depositocertificaten en complexe financiële instrumenten zoals opties en futures. Deze hebben de neiging complexer te zijn en vaak met meer risico, dus informeer jezelf goed voordat je in deze gaat beleggen.
De veiligste manier om je geld te bewaren is het op een bankrekening te zetten die verzekerd is door de overheid, dus mocht de bank failliet gaan, dan zal de overheid ervoor zorgen dat je niet (al) je geld verliest. Helaas is er weinig tot geen rendement op geld dat op je bankrekening staat. Dus geen risico of volledige veiligheid betekent dus weinig tot geen rendement.
Als je je geld wilt laten renderen, zal je dus moeten beleggen, en dit brengt risico's met zich mee. Daar kan je niet omheen. Dit gezegd zijnde, verschillende beleggingen hebben ook verschillende risiconiveaus en bijna altijd geldt de volgende regel: Een hoger risico vereist een hoger verwacht rendement, omdat de belegger gecompenseerd zal willen worden voor het hogere risico dat hij neemt. Als je kan kiezen tussen twee beleggingen met eenzelfde verwachte rendement, dan kies je altijd voor degene met het minste risico.
Wanneer je beslist om te beleggen, is het dus belangrijk om je risicotolerantie te kennen. Over het algemeen hangt je risicotolerantie af van je tijdshorizon: heb je je belegging de komende jaren nodig voor iets anders (bv. een vakantie, huisje kopen, een bedrijf opstarten, ...)? Hoe verder je horizon reikt en je je geld niet perse nodig hebt in de volgende jaren, hoe groter je risicotolerantie, want je hebt meer tijd om te herstellen van eventuele dips of recessies. De aandelenbeurs bijvoorbeeld kent regelmatig neergaande bewegingen zoals recessies en depressies, maar heeft op de lange termijn altijd een solide gemiddeld rendement van 7-8% per jaar opgeleverd. Maar als je voor de korte termijn had belegd en je geld nodig had tijdens een van die dips, had je misschien wel zware verliezen op je beleggingen gezien.
Een andere belangrijke strategie om het risico te beperken is diversificatie, die wat verder in het artikel wordt behandeld.
Gelukkig is het tegenwoordig relatief eenvoudig om als belegger te beginnen en je hebt ook niet veel geld nodig, je kan klein beginnen met enkele euro’s zelf en van daaruit verder opbouwen. Begin met wat huiswerk en verken verschillende opties:
Ongeacht waarin je wilt beleggen, waar je wilt beleggen of hoe je wilt beleggen, er zijn een paar basisprincipes die je altijd in gedachten moet houden en waarmee je het heel ver kan schoppen als succesvolle belegger:
Helaas bestond diezelfde eenvoud en laagdrempeligheid die is ontwikkeld voor beleggen in aandelen, obligaties en andere activaklassen, gewoon niet in vastgoed. Je kon niet zomaar een klein deel van een pand kopen in een minuut, zoals je dat kan voor een obligatie of een aandeel.
Je moest een ingewikkeld proces van maanden doorlopen en een grote som geld investeren om een hele eigendom te kopen.
Met BRXS Properties willen wij daar verandering in brengen. Wij willen dat mensen de mogelijkheid hebben om hun investeringen te diversifiëren met vastgoed en dat ze kunnen profiteren van een passief inkomen van huurinkomsten en ook waardestijging op de lange termijn. Je kan een aantal van de vastgoedbeleggingen op ons platform hier bekijken, of duik dieper in onze educatieve secties over vastgoed: Waarom investeren in vastgoed?, Hoe investeren in vastgoed? [Toevoegen link], Hoe start je met BRXS Properties? [Link toevoegen].
412 van 501 mensen zeiden dat dit hun vraag beantwoordde.